NIŇA WEIJERS WINT OPZIJ LITERATUURPRIJS

Niňa Weijers wint met haar romandebuut De consequenties de Opzij Literatuurprijs 2015, de jaarlijkse prijs voor de beste roman van een Nederlandstalige schrijfster.

De consequenties gaat over de jonge, succesvolle kunstenares Minnie Panis die uit naam van de kunst met haar eigen leven experimenteert. Panis' onorthodoxe zoektocht naar haar identiteit, gaat paradoxaal genoeg ook over de kunst van het verdwijnen.

Volgens de jury schreef Weijers een overtuigende kunstenaarsroman: ‘De consequenties is een slim gecomponeerde, rijke ideeënroman vol mooie beelden en verwijzingen naar filosofie, literatuur en kunst. Weijers wisselt op volstrekt vanzelfsprekende wijze bravoure, ernst, ironie en absurdisme af. Het maakt De consequenties onweerstaanbaar.’ Weijers ontvangt een geldbedrag van € 5000,-

Genomineerd voor de prijs waren verder Bregje Hofstede met De hemel boven Parijs (Cossee), Nina Polak met We zullen niet te pletter slaan (Prometheus), Franca Treur met De woongroep (Prometheus) en Sana Valiulina met Kinderen van Brezjnev (Prometheus). Vorig jaar won Saskia de Coster de Opzij Literatuurprijs met Wij en ik.

De jury van de Opzij Literatuurprijs bestaat dit jaar uit Jacqueline Bel, docent Moderne Letterkunde aan de Vrije Universiteit; Elsbeth Etty, recensent voor NRC Handelsblad; Marja Pruis, recensent voor De Groene Amsterdammer; en Lies Schut, recensent voor De Telegraaf.