De Dikke Van Dale uitgelicht


Na tien jaar is op 6 oktober 2015 weer een nieuwe editie van de Dikke Van Dale verschenen.
Het naslagwerk is dikker dan ooit en verschijnt ondanks de digitalisering nog steeds in haar oorspronkelijke papieren vorm.
Bij aankoop van de Dikke Van Dale ontvangt u nu ook een jaar toegang tot de Dikke Van Dale online.
 
In deze nieuwe Dikke van Dale vindt u:    
  • Maar liefst 18.000 nieuwe trefwoorden;
  • Duizenden nieuwe betekenissen;
  • Recente citiaten en uitdrukkingen;
  • en illustraties bij verschillende trefwoorden die lastig uit te leggen zijn. 
Wij hebben vanuit verschillende perspectieven een blik mogen werpen op dit exemplaar en delen graag wat de verschillende redacties van de nieuwste Dikke Van Dale vinden. Dit kunt u lezen in de volgende artikelen.
 
Filosofie: Babymoon en gendercake – twee woorden die voor het eerst in de Dikke Van Dale worden opgenomen. Filosofie bespreekt het aanbreken van een nieuwe tijd, wat nieuwe woorden wat betreft zwangerschap met zich mee brengt. Lees het snel hier Maarten!: "Ik voel me thuis in het Nederlands en ben enigszins ongelukkig als ik een andere taal moet spreken. De Nederlandse taal barst van de prachtige woorden. Daarom pak ik regelmatig de Van Dale, om mooie, mij onbekende woorden te zoeken. Dat zou u ook eens moeten doen." Lees hier meer over Maartens' mening.
Historisch Nieuwsblad: Het woord 'workaholic' staat pas sinds 1984 in de Dikke Van Dale, maar is op weinigen zo van toepassing als op Johan Hendrik van Dale: grondlegger van het woordenboek. Was het een geniale lexicograaf of was zijn roem vooral een kwestie van toeval? Het artikel uit het Historisch Nieuwsblad vindt u hier
New Scientist: "Verandering is een goed teken, het is een indicatie dat een taal wordt gebruikt, dat ie springlevend is.", aldus Toon den Boon, hoofdreactuur van de Dikke Van Dale. Het ontstaan, opnieuw tot leven komen en vergaan van woorden wordt hier bij New Scientist onder de loep genomen.
 
Jamie Magazine: Het culinaire jargon is de laatste jaren erg veranderd, maar haar geschiedenis blijft stand houden in de Dikke Van Dale. Dan hebben we het over echte ouwerwetste woorden zoals begijnenrijst en nonnenfortjes. De inspiratiebron voor een chef met gevoel voor culinaire historie! Lees hier over de eetweetjes uit de Dikke Van Dale.    
Opzij: De definitie van het woord 'feminisme' heeft verschillende transformaties ondergaan. Hebben verschillende feministische golven hierbij invloed gehad? Het lijkt er in ieder geval op dat de strijd om gelijke rechten zich de laatste jaren heeft verplaatst naar een strijd om gelijke plichten. Lees hier snel wat er in Opzij geschreven wordt over deze transformatie.